Levain är en riktigt god surdegslimpa som smakar mycket! Surdegsbrödens surdegsbröd :) Jag älskar just det här brödet eftersom det smakar så himla gott och får en perfekt skorpa! Så som jag brukar göra när jag bakar det här brödet är att göra fördegen ungefär när jag lagar middagen dagen innan, det tar 2 minuter att göra den. Sen gör jag degen på morgonen dagen efter och låter den jäsa klart tills det är dags att baka.Till en början låter det som så mycket att komma in i, men det är verkligen superenkelt att baka surdegsbröd och när du väl har bakat ditt första bröd så kommer du inte vilja baka något annat! För att göra det här brödet så behöver du ha en surdegsgrund, allt om det hittar du här: SurdegsgrundFör mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Levain, 2 brödDag 1 – fördeg100 g surdegsgrund150 g vetemjöl150 g vattenGör så här:1. Blanda allt i en liten bunke.2. Vispa ihop till en slät smet.3. Plasta bunken och ställ på ett varmt och gosigt ställe, t.ex. skåpet ovanför kylen.4. Låt fördegen stå i 12 timmar. Fördegen ska vara ordentligt bubblig efter 12 timmar. Är den inte det så är inte surdegsgrunden riktigt klar. Vill du baka vidare kan du tillsätta 1-2 g jäst för att vara säker på att du får ett bröd som går att äta och inte bara är deg.Dag 2fördegen från dag 115 dl vetemjöl special (900 g)5 dl vatten20 g flingsalt2 msk rapsolja till formenGör så här:1. Blanda fördeg, mjöl och vatten.2. Knåda degen ca 10 minuter i maskin.3. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.4. Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter, t.ex. en stor lasagneform, eller om du har en stor plastlåda går det också bra. Lägg degen i formen och vik den dubbel några gånger i oljan.5. Plasta och låt jäsa på ett varmt ställe tills degen blivit dubbelt så stor. Under tiden den jäser så viker du den 2–3 gånger i ett s.k. treslag (vik in sidorna mot mitten omlott). Här kan det variera allt mellan 3-6 timmar beroende på hur varmt det är i rummet.6. Värm ugnen till 250 grader, gärna varmluft. Har du en baksten eller bakstål så lägg den i ugnen på ett galler. Alternativt kan du stoppa in plåten i ugnen så att den blir varm.7. Tippa upp degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. Dela i två lika stora delar. Rulla ihop delarna som en rulltårta till två limpor med skarven nedåt.8. Lägg bröden på bakstenen eller plåten. Släng cirka 1 dl vatten i botten av ugnen och baka 10 minuter.9. Sänk ugnen till 200 grader och baka ytterligare 35–40 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98 grader.10. Låt bröden svalna helt på galler utan bakduk.Här är en video när jag bakar mina surdeg från surdegsgrund till färdigt bröd. Gillar du dessa så är jag säker på att du kommer att gilla mina surdegsfrallor också, de hittar du här: Surdegsfrallor Eller om du bara känner att det här inte är din grej så kan du iaf testa att kalljäsa bröd över natten, det blir så mycket godare bröd om det får jäsa länge! Receptet på det hittar du här: Kalljäst bröd