Idag blev det ett riktigt roligt test på lingongrova! Jag tänkte att jag ville testa att göra den själv eftersom det är ett väldigt gott bröd. Jag läste på förpackningen vad den innehöll, och sen testade jag mig fram. Det blev ett riktigt gott, saftigt och smakrikt bröd som enligt mig smakar ännu bättre än den köpta varianten! I lingongrova är det dock bara 1,5% lingon, så där ökade jag på ordentligt, och vört skippade jag helt då det är så svårt att få tag på. I receptet står det 150 g rågsurdeg, antingen gör du den själv enligt detta recept: Surdegsgrund, eller så använder du den man kan köpa på affären. Båda fungerar utmärkt! Lingongrova, två limpor 2 dl fyrkornskross + 2 dl vatten 4 dl kallt vatten 150 g rågsurdeg 25 g jäst 0,5 dl brödssirap 1 dl lingon (frysta och upptinade går utmärkt) 8 dl vetemjöl 3 dl grovt rågmöl 0,5 dl vetekli 2 tsk salt +2 msk rapsolja Gör så här: 1. Koka upp fyrkornskrosset med 2 dl deciliter vatten och koka samman till en gröt. Låt svalna. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med det kalla vattnet. 3. Tillsätt resten av ingredienserna utom rapsoljan och arbeta degen i 10 minuter i maskin. 4. Smörj en ren bunke med rapsolja och tippa i degen. Vik den ett par gånger så att du får olja runt hela degen. Plasta bunken och låt jäsa 1-2 timmar till cirka dubbel storlek. Ju varmare den står, desto snabbare jäser den. 5. Tippa upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Forma degarna till limpor utan att knåda degen allt för mycket. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö over lite vetemjöl. 6. Täck plåtarna med bakduk och låt jäsa i 60 minuter. 7. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft om du har det. 8. Baka limporna i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Har du en termometer så ska limporna ha en innertemperatur på 98 grader. 9. Låt limporna svalna helt under duk på galler. Fuska inte med detta då de behöver sin tid efter ugnen för att sätta sig ordentligt. Fyrkornskross är så gott i bröd och det blir lite ordentligt att tugga på! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Degen är rätt lös, men det är för att brödet ska bli riktigt saftigt och gott när man bakar det sen. Vill du ha tipps på fler smakrika och goda bröd så ska du kika in här: BRÖD Brödet innan det åkte in i ugnen, det är alltid lika spännande när man stoppar in ett bröd i ugnen för att se hur det beter sig.