Nu har jag testat att göra ett surdegsbröd med lite jäst i sig, och utan att göra en fördeg. Resultatet blev ett smakrikt bröd, saftigt inkrom, och jag gjorde dem som minilimpor för att kunna ta fram ett bröd när jag är sugen! Jag gillar att baka bröden riktigt hårt så att den blir en krispig yta. Kasta in ett glas vatten i botten av ugnen för att skapa lite ånga när du stoppar in brödet, då får du en extra krispig yta! Har du ingen surdegsgrund så kan du kika in på min surdegsSkola här: SURDEGSSKOLAN Nattjäst surdegsbröd, 4 små limpor Ingredienser: 1/4 paket jäst. (12,5 g) 5 dl ljummet vatten 1 dl surdegsgrund 12-13 dl vetemjöl 2 msk olja 2 tsk salt Gör så här: 1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. 2. Tillsätt surdegsgrund och oljan. 3. Tillsätt vetemjölet och saltet och arbeta degen tills en rätt fast deg som lätt lossnar från kanterna. 4. Plasta bunken och ställ i kylen över natten. 5. Ta fram degen på morgonen. Tippa ur degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar utan att knåda. 6. Forma varje del till en rund bulle utan att knåda degen. Använd sidan på händerna och tryck in degen inunder sig själv. (Se bild nedan) På det sättet så knådar du inte bort de jäsbubblor du har fått i degen, och du skapar spänning i degen när de sedan snittar det. 7. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt, lägg en duk över och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader varmluft, eller 250 grader vanlig. 8. Pudra lite mjöl över brödet och snitta med en vass kniv, eller med ett rakblad. Jag använde en tapetskärare :) 9. Ställ in plåten i ugnen, och kasta gärna in ett litet glas vatten i botten av ugnen så att du får lite ånga. då får du en riktigt krispig yta! 10. Baka ca 20-25 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna på galler utan bakduk, sedan är det bara att njuta! Ajabaja! Inte knåda degen, du vill bevara alla små jäsbubblor som blivit :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Tryck in degen inunder sig själv för att få en jämn fin yta, utan att knåda. Efter de jäst, pudra med lite mjöl och snitta valfritt mönster! För fler recept på goda bröd, kika in här: FREDRIKS BRÖD Nattjäst surdegsbröd går utmärkt at frysa.