Pretzels är ursprungligen från Tyskland och är ett makalöst gott bakverk. Det salta mot det sega brödet gör att detta är en riktig favorit! Tydligen är dessa vanliga till påsk så jag passar på att testa fram ett recept! Jag var au pair i USA när jag var 20 år, och då åt jag många pretzels, så gott!! Självaste bakverket är väldigt likt bagels, men som en kringla med salt på. Roligt att bjuda på som snacks eller tilltugg på fest! Degen är väldigt fast och lättarbetad, riktigt härlig att arbeta med. Ingredienser 500 g vetemjöl 1 msk mörk sirap eller farinsocker 25 g jäst 1 tsk salt 3 dl ljummet vatten Till sjudning: 2 liter vatten 3 msk bikarbonat Ägg och grovsalt till pensling Gör så här: 1. Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten för att lösa upp jästen. 2. Blanda i resten av ingredienserna och knåda degen i ca 10 minuter, antingen för hand eller i maskin på låg hastighet. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. 3. Tippa upp degen och knåda den några varv. Dela degen i 10 lika stora delar. 4. Rulla ut varje del till en lång snodd på ca 40 cm, vik in kanterna över varandra så som en kringla, tryck till ändarna ordentligt för att fästa degen i sig själv. 5. Lägg än bakduk över kringlorna och låt dem jäsa ca 20 minuter. Under tiden kan du sätta på en stor kastrull med vatten som du har i bikarbonaten. 6. Lägg kringlorna i det sjudande vatten ca 30 sekunder, ta sedan upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på ett galler och vila ca 10 minuter. 7. Pensla kringlorna med ägg och strö över havssalt efter smak 8. Grädda kringlorna på 225 grader i 10-12 minuter. [caption id="attachment_2187" align="alignright" width="980"] När du tvinnat kringlorna så är det viktigt att trycka till ändarna ordentligt så att de fäster, annars lossnar de när de ska sjudas (Vis av erfarenhet :)[/caption] [caption id="attachment_2186" align="alignright" width="980"] Verkligen ett gott bakverk att bjuda på, visst tar det lite tid, men det är värt det![/caption] [caption id="attachment_2188" align="alignright" width="980"] Jag använder en djup stekpanna när kringlorna ska sjudas, skönt att ha lite plats! Var försiktig så du inte bränner dig, en hålslev är perfekt att använda.[/caption]