Gifflar känns verkligen som något lyxigt tycker jag, lite omtanke i bakningen som ger fina bröd som man gärna bjuder på! Sesamgifflar är verkligen hur goda som helst och är både ett gott bröd, och så de goda sesamfröna på! Receptet kommer ifrån mormors samling, och de här kommer jag verkligen ihåg att vi bakade när jag var liten. Nybakade ljumma gifflar med bara smör och ost, hur gott som helst! Vill du ha fler tips på gott bröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks Bröd Sesamgifflar, 24 stycken 5 dl mjölk 50 g jäst 0,5 dl matolja 0,5 dl honung 1 ägg 4 dl havregryn 9-10 dl vetemjöl 1,5 tsk salt Pensling 1 ägg 2 dl sesamfrön Gör så här: 1. Ljumma mjölken till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. 3. Tillsätt matolja, honung, ägg, havregryn och nästan allt vetemjöl och arbeta degen tills den känns smidig. Avsluta med att tillsätta saltet och arbeta ytterligare ett par minuter. Täck bunken med en duk och låt jäsa 30 minuter. 4. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par varv så den inte klibbar på bordet. 5. Dela degen i 4 lika stora delar. 6. Kavla varje del till en cirkel som är cirka 0,5 cm tjock. Skär varje cirkel i 6 bitar som en pizza (se bild nedan) Rulla med den breda sidan först och avslita med toppen och se till att den hamnar nedåt. 7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg på ovansidan och doppa i sesamfrön. 8. Lägg på plåtar med bakplåtspapper, täck med duk och låt jäsa 30 minuter. 9. Sätt ugnen på 225 grader. 9. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills gifflarna har fått fin färg. Låt gifflarna svalna på galler. Det här tycker jag är den eklaste sättet att göra snygga gifflar på. När jag lägger dem på plåten så böjer jag till dem lite så att de får den fina bågformen. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Gillar du dessa så är jag säker på att du gillar de här cypriotiska bagelsen som heter koulouri! Receptet på dem hittar du här: Koulouri