Det är väldigt trevligt att baka eget bröd när man ska ha picknick! Solen skiner, man tar fram en filt och dukar upp allt gott man vill ha tillsammans med de man tycker om, kan inte bli bättre :) Solroslimpan bakade jag i pappersformar som blir lite extra trevligt när man tar med bröden i sin picknickkorg. Ingredienser till två små bröd, eller ett stort. 25 g jäst 3 dl vatten 1 msk brödsirap 1 tsk salt 50 g solroskärnor 2 dl dinkelmjöl 5-6 dl vetemjöl + ägg & solrosfrön till pensling Gör så här: 1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten och 2. Tillsätt de övriga ingredienserna minus saltet och arbeta degen i bakmaskin så att den blir smidig ca 5 minuter. Degen ska vara smidig och lossna från kanterna, börja med den mindre mängden mjöl och tillsätt mer om det behövs 3. Tillsätt saltet och arbeta degen ett par minuter till 4. Låt degen jäsa 30-40 minuter 6. Ta upp degen, dela den i fyra delar, formar varje del till en limpa och lägg i formen. Om du inte har formar kan du göra två större bröd på en gång. 7. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader 8. Pensla bröden med ägg, strö på solrosfrön och snitta dem några gånger med en riktigt vass kniv. 9. Grädda mitt i ugnen på galler i ca 30 minuter, eller tills det är 98 grader i mitten om du gör ett större bröd. [caption id="attachment_5198" align="alignnone" width="980"] Bröden innan jag penslade dem, jag gjorde ett litet recept för att jag bara ville ha två bröd, går alldeles utmärkt att dubbla om du vill det![/caption] [caption id="attachment_5199" align="alignnone" width="980"] Formarna har jag köpt hos bagaren och kocken på nätet, blev alldeles kär i mönstret som kommer från Skansen.[/caption] [caption id="attachment_5201" align="alignnone" width="980"] Brödet när jag skar upp det, lossnade utmärkt från formen. Ytan blev riktigt krispig och härlig smak av solrosfröna.[/caption]