Jag älskar att baka surdegsbröd och i videon nedan får ni följa med från när jag sätter surdegsgrunden tills jag sätter fördeg fram till bakningen och färdiga bröd. Surdeg är superenkelt bara man har kommit igång! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks FikaHär hittar du videon när jag bakar mina surdegsfrallor:Jag brukar lägga upp det på två sätt. Antingen sätta fördegen på morgonen och göra degen på kvällen, låta den vila i kylen över natten sen jäsa klart i rumstemperatur när det är dags att baka. Då låter jag den stå framme 2-3 timmar.Eller om jag sätter fördegen på kvällen, gör självaste degen på morgonen så låter jag den jäsa klart utan omvägen till kylen. Det kan ta allt från 2-3 timmar till 4-5.Varför varierar det? Jag upplever att surdegsgrunden är lite svagare precis när den är ny, sen när den har kommit igång ordentligt så kan det jäsa i en väldans fart. När degen har jäst till cirka dubbel storlek är den klar. Sedan spelar även värmen i rummet som degen jäser i stor roll. Degen jäser bäst mellan 24-28 grader.Jag brukar mata min surdeg en gång i veckan ungefär och jag förvarar den i kylen. Doften ska vara friskt syrlig. Surdegsfrallor, 20 stFördeg:100 g surdegsgrund Receptet hittar du här: SURDEGSGRUND150 g vatten150 g vetemjöl specialHuvuddeg:Hela fördegen15 dl/900 g vetemjöl special5 dl vatten20 g flingsalt+2 msk rapsolja till formenGör så här:1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.2. Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.3. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.4. Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter. T.ex en stor lasagneform, eller om du har en stor plastlåda går det också bra. Lägg degen i formen och vik den dubbel några gånger i oljan.5. Plasta och låt jäsa på et varm ställe till dubbel storlek. *6. Värm ugnen till 250 grader varmluft och lägg in bakstål, baksten eller en plåt att baka på.7. Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. Ju mindre du knådar, desto mer härliga luftbubblor i brödet. Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 20 bitar som är ungefär lika stora.8. Lägg på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen 8-12 minuter och frallorna har fått rejält med färg.9. Låt svalna på galler utan duk. Receptet är samma om du vill baka ett större bröd till exempel Levain, bara annat tillvägagångssätt. Här hittar du hur du bakar Levan: Baka Surdegs-Levain