Jag blev väldigt inspirerad av brödet jag testade förra veckan, och nu när vi är hemma i hemmets lugna vrå kan jag experimentera lite i köket :) Nu testade jag att gör tekakor, och de har aldrig blivit så höga och fluffiga! En kopp espresso på morgonkvisten och sällskap ev min bästa Emil, då kan dagen inte annat än bli bra! Ingredienser: 5 dl vatten 2 dl havregryn 50 g smör 50 g jäst 1/2 tsk bakpulver 4 dl dinkelmjöl (Går utmärkt att byta ut mot vetemjöl om du vill) 1 ägg 1 tsk salt 1/2 dl sirap ca 8-9 dl vetemjöl Gör så här: 1. Koka upp hälften av vattnet. 2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält. 3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm. 4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. 5. Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap. 6. Kör antingen degen i assistent eller för hand. Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är. När degen lossnar från kanterna är degen klar. 7. Låt degen jäsa i 30-40 minuter. 8. Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm. 9. Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper. 10. Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter. 11. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter. 13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in. [caption id="attachment_10149" align="alignnone" width="980"] När jag bara bakar en sats bröd så tycker jag mest om att köra degen för hand så att man får lite känsla för degen.[/caption] [caption id="attachment_10150" align="alignnone" width="980"] Färsk jäst, denna var verkligen riktigt färsk för den gick inte att smula sönder :)[/caption] [caption id="attachment_10151" align="alignnone" width="980"] Degen får vila en god stund, så underbart att baka på sommaren då det är varmt överallt förutom i kylen och frysen :)[/caption] [caption id="attachment_10152" align="alignnone" width="980"] Det här tricket har jag lärt mig av mormor, en väl rengjord innerkruka till blommor fungerar perfekt att stansa tekakor med! Kostar bara någon krona om man vill köpa en helt ny.[/caption] [caption id="attachment_10153" align="alignnone" width="980"] Pickar bröden gör jag med potatisstickan[/caption] [caption id="attachment_10156" align="alignnone" width="980"] Underbara tekakor, nybakat portionsbröd när det är som bäst![/caption]