Jag har länge velat baka vörtbröd, och tycker alla recept är mer eller mindre omöjliga eftersom jag inte hittar vört eller vörtmix. Så idag blev det ett test! Vörtbröd á la Fredriks Fika :) Det här blev ungefär 1000 gånger godare är något annat vörtbröd jag smakat, men har fortfarande den där kryddiga smaken som man vill ha! I många recept ska man ha mörk öl, och det går utmärkt även i detta, men jag hade i julmust :) Man kan även blanda i russin precis innan degen knådats klart, inget för mig men det går bra! Det dyker upp nya recept hela tiden, häng med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika så missar du inget! Vörtbröd, 2 st 25 g färsk jäst 33 cl julmust eller mörkt öl 0,5 dl mörk sirap 1 tsk mald kanel 2 tsk mald ingefära 1 tsk mald nejlika 1 tsk mald kardemumma 4 dl rågsikt 5 dl vetemjöl special 1 tsk salt 100 g rumsvarmt smör Pensling: 1 msk mörk sirap 1 msk kallt kaffe Gör så här: 1. Smula jästen i en bunke. 2. Blanda julmusten eller ölen med sirap och kryddor i en kastrull och ljumma till 37 grader, 3. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt mjölet, salt och det rumsvarma smöret och arbeta degen i 10 minuter i maskin. 4. Täck bunken och låt jäsa 45 minuter. 5. Klä två brödformar på 1,5 liter med bakplåtspapper. Tippa upp degen och dela den i två lika stora delar utan att knåda den allt för mycket. 6. Forma två avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med duk och låt jäsa 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 7. Baka bröden i nedre delen av ugnen i 35 minuter. 8. Blanda mörk sirap och kaffe och pensla de varma bröden direkt de kommer ur ugnen. Vill du ha fler julrecept så hittar du massor av gott här: Baka till jul