Underbara gifflar med smak av apelsin. De här görs en enkel deg som enbart jäser en gång och de blir fantastiskt möra och fina i smaken! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Apelsingifflar, 16 st 100 g rumsvarmt smör 0,5 dl strösocker 1 ägg 25 g jäst 1 dl vispgrädde 0,5 tsk salt 5,5 dl vetemjöl Fyllning: ca 1 dl apelsinmarmelad Pensling och dekoration: 1 ägg pärlsocker Gör så här: 1. Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt ägget. 2. Rör ut jästen med grädden, rör ner i bunken. 3. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte arbetas länge. 4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en cirkel på ca 30 cm i diameter. 5. Dela varje cirkel i 8 lika stora delar. 6. Lägg ca 1 tsk apelsinmarmelad på den bredaste sidan och rulla ihop till en giffel, lägg på plåtar med bakplåtspapper. 7. Täck med duk och låt jäsa 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 8. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 9. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg. En annan giffel jag älskar är dessa: Saffransgifflar med vit choklad