En riktigt rejäl semla skulle man kunna kalla den här! En flätad semmellängd fylld med mandelmassa och fluffig grädde! Jag gjorde min favoritfläta = Femfläta när jag gjorde den här, dels för att det är enkelt, och så tycker jag att det blir så snyggt. Lite längre ner i det här inlägget så hittar du en film hur jag gör en femfläta. Receptet går utmärkt att dubbla så att det blir två flätor. Den går även utmärkt att frysa när du bakat flätan, men innan du fyllt den. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Flätad semmellängd, 1 längd, cirka 10 portioner 25 g röd jäst 2,5 dl mjölk 0,5 dl strösocker 1 ägg 1 tsk nymalen kardemumma 0,5 tsk salt 7 dl vetemjöl (420 g) 75 g rumsvarmt smör + 1 ägg att pensla med Vid servering: 3 dl vispgrädde 200 g mandelmassa Florsocker Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa Gör så här: 1. Ljumma mjölken till ca 30 garder. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken. 3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken. 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter. 5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 5 lika stora delar. Rulla ut varje del till en 30 cm lång rulle och fläta (Se nedan) Vik in kanterna och lägg flätan på plåt med bakplåtspapper. 6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 7. Pensla flätan med uppvispat ägg. 8. Baka mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. 9. Dela flätan i en underdel och en överdel. Gröp ur lite av mitten ur flätan. 10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite vispgrädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det. 11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med överdelen och pudra med florsocker. Här är en film hur du flätar en femfläta, när man väl kommit igång så är det superenkelt! [embed]https://www.youtube.com/watch?v=vRflskqNHe8[/embed] Vill du ha fler tips på goda semlor så hittar du alla mina recept här: Fredriks sötebröd Jag älskar verkligen semlor, en riktig favorit är karlsbadersemlan. Receptet på den hittar du här: Karlsbadersemla