När det är dags att äta semlor så vill jag ha en klassisk fluffig semla med hemgjord mandelmassa och fluffig grädde, inga konstigheter, bara en riktigt god semla! En riktigt klassisk semla äts med hetvägg, men det gillar jag då inte :) Jag är en sådan där som inte tycker om att doppa bröd eller kakor i någon dryck :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Klassiska semlor med grädde och mandelmassa, 24 st. 50 g röd jäst 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1 ägg 1 msk nymalen kardemumma 1 tsk salt 14 dl vetemjöl (840g) 150 g rumsvarmt smör + 1 ägg att pensla med Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa Räkna med cirka 3 dl grädde för 8 semlor, jag brukar vispa i lite vaniljsocker för att få lite extra smak. Gör så här: 1. Ljumma mjölken till ca 30 garder. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken. 3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken. 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter. 5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler. 9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål. 10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det. 11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!! [embed]https://youtu.be/b_5D0iSEhO4[/embed] Här är en video när jag bakar semlor med rostad mandelmassa, så gott! Vill du testa en variant på den klassiska semlan, då brukar jag festa till det med en karlsbadersemla :) Lite mer åt briochehållet och kompaktare bulle! Receptet hittar du här: Karlsbadersemla