Underbart saftiga saffransbullar fyllda med vanilj och apelsin. Nu pratar vi om en riktigt god julbulle! Apelsinen och saffranet passade så bra ihop och lite roligt att testa något nytt! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Saffransbullar med apelsin, 35-40 st. 5 dl mjölk 50 g jäst för söta degar 1 g saffran, 2 pkt 1 tsk strösocker 200 g rumsvarmt smör 1 tsk salt 2 dl strösocker 14-15 dl Vetemjöl special Fyllning: 150 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 1 msk vaniljsocker zest från en apelsin Pensling och dekoration: 1 ägg pärlsocker ev lite extra apelsinzest Gör så här: 1. Ljumma mjölken till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. 3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan. 4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning. 5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken. 6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. 7. Blanda alla ingredienser till fyllningen. 8. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel på cirka 60x40cm. 9. Bred på fyllningen över hela och vik ihop långsida mot långsida. Kavla lite så att du får en jämn platta och skär degen i ca 1,5 centimeter breda strimlor. 10. Tvinna och snurra ihop bullen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. 10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 11. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk. Riv eventuellt över lite extra apelsinzest vid servering. Älskar du också att baka med saffran så hittar du massor av mina recept här: Baka med saffran