Saffransgifflar med mandelmassa, de här är försvinnande goda! Degen är som en falsk smördeg, riktigt fet och härlig att jobba med. Gifflarna fullkomligt smälter i munnen. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Saffransgifflar, 16 st 100 g rumsvarmt smör 0,5 dl strösocker 1 ägg 25 g jäst 1 dl vispgrädde 0,5 g saffran 0,5 tsk salt 5,5 dl vetemjöl Fyllning: ca 100 g mandelmassa Pensling och dekoration: 1 ägg pärlsocker Gör så här: 1. Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt ägget. 2. Rör ut jästen med grädden, tillsatt även saffran och rör tills det är riktigt gult. Rör ner blandningen i bunken. 3. Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen ska inte arbetas länge. 4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en cirkel på ca 30 cm i diameter. 5. Dela varje cirkel i 8 lika stora delar. 6. Lägg ca 1 matskedsstor bit mandelmassa på den bredaste sidan och rulla ihop till en giffel, lägg på plåtar med bakplåtspapper. 7. Täck med duk och låt jäsa 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 8. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 9. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg. Vill du ha fler recept med saffran? Kika då in här: Saffran