En saffranskrans är så roligt att göra när man bjuder på fika! Den förgyller fikabordet och det blir bara så gott! Jag tycker generellt att vi bakar för lite längder och kransar nu för tiden, det blir saftiga och goda bullar som håller sig saftiga längre än vanliga bullar. Jg fyllde min saffranskrans med vanilj, vill du ha i mandelmassa för att lyxa till den lite extra så kan du riva ner 100 g i fyllningen. Saffranskrans, 12-16 bitar 2,5 dl mjölk 25 g jäst 0,5 g saffran 0,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 6,5-7 dl vetemjöl 75 g rumsvarmt smör Fyllning: 75 g rumsvarmt smör 1 msk vaniljsocker 0,5 dl strösocker Pensling: 1 ägg Pärlsocker Gör så här: 1. Ljumma mjölken till 35-37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. 3. Mortla saffran med lite av sockret. Blanda i saffran, resten av sockret, salt och vetemjöl i degvätskan. 4. Arbeta in det rumsvarma smöret och knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 5. Täck över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter. 6. Medan degen jäser så blandar du smöret, vaniljsocker och socker till fyllningen. 7. Kavla ut degen till en stor rektangel på ett lätt mjölat bakbord, bred på fyllningen och rulla ihop med skarven nedåt. 8. Lägg rullen på ett bakplåtspapper och forma till en cirkel, lappa ihop ändarna mot varandra. 9. Klipp centimetertjocka jack genom 3/4 av rullen (se bild nedan) Lägg sedan varje del omlott runt hela kransen. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 10. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 11. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. 12. Låt kransen svalna på galler. Skarven man lappar ihop täcker man när man lägger flikarna omlott :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du ha fler goda tips på bullar och längder så hittar du alla mina recept här: Fredriks bullar