De här semmelbullarna på fördeg är verkligen de godaste jag någonsin bakat! Jag gjorde bullarna på fördeg så att smakerna verkligen får utvecklas och de gjorde de. Fantastisk smak av kardemumma i en riktigt saftig semmelbulle! Jag fyllde dem rostad mandelmassa och fluffig vaniljgrädde. Det är såhär jag gillar mina semlor allra mest, klassisk med mycket smak! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Semlor på fördeg, 24 st Fördeg 25 g jäst 5 dl mjölk 1 msk strösocker 9 dl vetemjöl special 1 msk nymortlad kardemumma Deg 2 hela fördegen 1 tsk salt 4,5 dl vetemjöl special [4,5 dl] 2 dl strösocker 150 g rumsvarmt smör Gör så här: 1. Rör ut jästen med den kalla mjölken. Tillsätt socker, mjöl och kardemumma och arbeta ihop till en tjock smet. 2. Täck bunken med plastfilm och ställ varmt och låt jäsa 2 timmar. Skåpet ovanför kylen eller vid ett element är bra ställen. 3. Blanda i salt, vetemjöl, socker och det rumsvarma smöret i fördegen och arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. 4. Låt degen vila 15 minuter, forma sedan runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. 5. Täck med duk och låt jäsa 40-50 minuter tills de är färdigjästa. Peta lite lätt på bullen och då ska bullen bukta ut igen. Sätt ugnen på 225 grader. 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg baka bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de är lika gyllene ovanpå som under. Rostad mandelmassa till 8 semlor 100 g mandlar 100 g florsocker 1 äggvita Gör så här: 1. Rosta mandlarna på 200 grader i cirka 10 minuter, rör ett par gånger under tiden. 2. Mixa nötterna till ett riktigt fint pulver. 3. Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat. 4. Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa, använd direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka. Här är en video när jag gör den rostade mandelmassan: [embed]https://youtu.be/b_5D0iSEhO4[/embed] Räkna med cirka 3 dl vispgrädde för 8 semlor, jag brukar vispa i lite vaniljsocker för att få lite extra smak. Bullen i sig är så god att äta som den är! En sak jag verkligen gillar är semmelbulle med jordnötssmör... Det är bara så himla gott!! Vill du ha fler tips på semlor så hittar du massa recept här: Semlor