Jag kanske inte är så tokig i att hitta på nya semlor, jag älskar ju semlan precis som den är! Men man kan alltid leka lite med formen! Idag blev det semmelgifflar! På riktigt, det blev ju hur gott som helst och lite finare än än vanligt rund bulle. Jag penslade mina semmelgifflar med ägg och strödde över lite hyvlad mandel, jag tycker att det är så himla fint! Semmelgifflar, 24 st 50 g röd jäst 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1 ägg 1 msk nymalen kardemumma 1 tsk salt 14 dl vetemjöl (840g) 150 g rumsvarmt smör Dekoration: 1 ägg att pensla med 2 dl hyvlad mandel Vid servering: Grädde Florsocker Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa Gör så här: 1. Ljumma mjölken till ca 30 garder. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken. 3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken. 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter. 5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en cirkel på ca 30 cm i diameter. Skär den i 6 lika stora delar med en pizzaskärare. 6. Dra lite i kanterna på triangeln och rulla ihop med den breda sidan först. Se till att sista biten hamnar unders. Forma till en halvmåne och lägg på plåtar med bakplåtspapper. 7. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hyvlad mandel. 9. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler. 10. Dela på bullarna, fyll med mandelmassa och spritsa grädde. Lägg på locket. Såhär gör jag mina gifflar. Då blir de lika stora och lätt att rulla ihop för att få fina gifflar. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika För fler semlor, bullar och sötebröd så hittar du alla mina recept här: Fredriks sötebröd