Idag testade jag äntligen norska skolebrød! Så goda vaniljbullar med glasyr och kokos och en fik smak av kardemumma. Jag skulle jämföra dem med solskensbullar fast lite extra allt med glasyren. Det här är verkligen supergott! Jag gillade att det ser lite ut som en stekt ägg ovanpå bullen :) Receptet är inspirerat från Tine, men jag har gjort egen vaniljkräm istället för köpt som var i det receptet. Vaniljkrämen gjorde jag en variant med äkta vaniljsocker. Jag tycker vaniljstängerna blivit så hiskeligt dyra på sistone så jag ville göra en god vaniljkräm som inte kostade skjortan! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Skolebrød, 16 stycken 3,5 dl mjölk 50 g jäst 1 tsk mortlad kardemumma 0,5 tsk salt 3/4 dl strösocker 9-10 dl vetemjöl special (540-600 g) 100 g rumsvarmt smör Vaniljkräm 1 msk äkta vaniljsocker 2 äggulor (spar lite äggvita till glasyren) 0,5 dl strösocker 2 msk maizena 2,5 dl mjölk 25 g smör Pensling 1 ägg Glasyr och topping 2 dl florsocker 2 tsk äggvita 1-2 tsk vatten 2 dl kokosflingor Gör så här: 1. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. 2. Tillsätt kardemumma, salt, socker, vetemjöl och smöret och arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna av bunken. Cirka 5 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. 3. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter. 4. Under tiden gör du vaniljkrämen. Vispa samman vaniljsocker, äggulor, strösocker och maizena i en kastrull. 5. Tillsätt mjölken och rör vispa slätt. Sätt på medelvärme och låt sakta sjuda upp och sjuda 2 minuter till en kräm. 6. Ta av från plattan och rör i smöret, häll upp i en skål och svalna i kylen. 7. Tipp upp degen på bakbordet och dela i 16 lika stora delar. Rulla till runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 8. Tryck ner mitten av bullen ordentligt. Tänk pekfinger och långfinger och båda händerna samtidigt och gör plats för vaniljkrämen. 9. Fyll med vaniljkrämen och pensla bullarna med uppvispat ägg. 10. Baka mitt i ugnen 12-14 minuter, låt svalna helt på galler. 11. Vispa samman florsocker, äggvita och vatten till en slät glasyr. Den ska vara ganska fast fast fortfarande rinnande. 12. Glasera bullarna och strö över kokos. Det känns alltid lite läskigt att trycka ner en uppjäst bulle, men det måste göras för att få plats med ordentligt med vaniljkräm!