Igår spelade vi in lite nya avsnitt till podden Under förklädet och då passade jag på att baka veganska saffransbullar åt Mattias. De här blev på riktigt så saftiga, smakrika och precis lika goda som som saffransbullar med smör och mjölk. Jag passade även på att bjuda min kompis Robin på bullar du han är mjölkallergiker och han sa att de var godaste saffransbullen han ätit någonsin! Här hittar du recept på: Glutenfria saffransbullarFör mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Veganska saffransbullar med vanilj, 24 st5 dl havremjölk eller sojamjölk 3% 50 g jäst för söta degar 1 g saffran, 2 pkt 1 tsk strösocker 150 g rumsvarmt veganblock eller mjölkfritt margarin 1 tsk salt 2 dl strösocker 13-14 dl Ölandsvetemjöl (går utmärkt att använda vanligt vetemjöl också 👌) Fyllning: 150 g rumsvarmt veganblock eller mjölkfritt margarin 1 dl strösocker 2 msk vaniljsocker Pensling och dekoration: 1 dl strösocker 1 dl vatten1 tsk vaniljsocker pärlsocker Gör så här: 1. Ljumma havremjölken till 37 grader. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. 3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan. 4. Tillsätt margarin, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning. 5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand tills degen ska gå att ta på utan att den fastnar på fingrarna.6. Täck bunken med duk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter. 7. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen. 8. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel på cirka 60x40cm. 9. Bred på fyllningen över hela och vik ihop långsida mot långsida. 10. Skär ca 24 strimlor, tvinna och snurra ihop till en snurra. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. 11. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. 12. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är gyllene både över och under bullen. 13. Blanda socker, vatten och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp och sjuda ett par minuter. 14. Pensla bullarna med den varma sockerlagen direkt när de kommer ur ugnen och strö över pärlsocker. 15. Låt svalna på galler utan duk. Jag använde Oatly iKaffe 3%, Vegan block Eko och Ölandsvetemjöl i just dessa, men det går utmärkt att använda vilket mjölkfritt mjölk och margarin eller vetemjöl som helst.