Här testade jag att göra en enklare variant av wienersemlor, fast ändå hembakade utan att köpa färdig smördeg. Handen på hjärtat så är det bland det godaste och frasigaste semlor jag gjort! Jag använde mig av blixtsmördeg, eller Amerikansk smördeg som det även kallas. Den har smöret redan i degen och går så mycket snabbare att göra! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Wienersemlor, 18 små semlor 4 dl vetemjöl (240 g) + till utbak 250 g smör, kallt i bitar 1 tsk salt 1 dl kallt vatten 1 äggula 1 tsk pressad citron 1 ägg, att pensla med Fyllning: 200 mandelmassa + 1-2 msk vispgrädde 3 dl vispgrädde 2 tsk vaniljsocker florsocker Gör så här: 1. Blanda vetemjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet, äggula och citron. 2. Arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. Plasta in och låt vila i kylen 15 min. 3. Mjöla bänken och kavla degen till en stor rektangel, vik degen så den ligger i tre lager. 4. Låt vila i kylen 15 min. Kavla ut degen varsamt igen, vik så den ligger i tre lager och låt vila 15 min till i kylen. Upprepa samma sak en sista gång. 5. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen ca ½ cm och stansa ut rundlar, 6–8 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 6. Pensla rundlarna med uppvispat ägg. Baka mitt i ugnen tills de fått fin färg och känns spröda, ca 15 min. Låt svalna på plåten. 7. Dela semlorna i lock och botten. Rör ut mandelmassan med lite grädde så det blir en bredbar konsistens. Vispa grädden fluffig och smaka av med vaniljsocker. 8. Fyll semlorna med mandelmassa och grädde, pudra över florsocker och njut. Vill du ha fler recept på semlor så hittar du massor av inspiration här: Semlor