Det här är en riktigt lyxig efterrätt som kommer imponera på gästerna! Chokladkupolen är gjord i silikonformar som finns på de flesta nätbutiker som säljer baktillbehör. Jag snabbtempererade chokladen då det inte är superviktigt att den blir högglansig eftersom man ändå ska hälla varm chokladsås på. Här nedan hittar du recept på chokladkupolen och hasselnötsmoussen samt krutonger som jag gjorde av en bit sockerkaka jag hade i frysen. Chokladsåsen kan du antingen köpa och värma, eller göra denna: Chokladsås Jag hade lite saker i frysen som jag la till, en brownie som jag hackade upp och gjorde krutonger av en fryst sockerkaka. Men här kan du vara kreativ och testa olika saker. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika eller min YouTube-kanal Fredriks Fika Chokladkupol med hasselnötsmousse, 6 st 200 g mörk choklad Hasselnötsmousse 1 dl hasselnötter 200 g färskost 0,5 dl florsocker 1 msk kakao 1 msk vaniljsocker 2 dl vispgrädde Gör så här: 1. Finhacka chokladen. 2. Smält två tredjedelar av chokladen över vattenbad till ca 50 grader. 3. Ta av bunken från vattenbadet och ha i resterande tredjedel av chokladen i den smälta chokladen och rör tills allt smält samman. 4. Pensla kupolerna med chokladen. Jag gjorde ca 5 tunna lager så var de lätta att ta ur utan att spricka. 5. Låt kupolerna stelna i kylskåp. Ta fram och låt bli rumstempererade innan du tar dem ur formen, annars spricker de lätt. 6. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Lägg i en handduk och gnugga bort skalen. Låt svalna helt. 7. Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl. 8. Vispa samman hasselnötterna, färskost, florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke. 9. Vispa grädden rätt lös men fluffig och vänd ner i bunken. Chokladkrutonger Har du en sockerkaka eller muffins som börjar bli lite småtrist är det perfekt att göra krutonger. De blir fina att använda som dekoration! Om du inte vill gör det så kan man ställa lägga en klick hasselnötsmousse på tallriken och ställa kupolen på också. 1. Bryt kakan i mindre bitar och torka i ugnen på 150 grader i 30 minuter. Rör om då och då. 2. Låt svalna och torka helt på plåten. Förvara i en lufttät burk. Montering av chokladkupol 1. Lägg chokladkrutonger som en bas på en assiett. Lägg en halv kupol på krutongerna. 2. Fyll med hasselnötsmousse varvat med små bitar av brownies eller minimaränger. 3. Värm en stekpanna till medelvärme, smält ena kanten på kupolen som ska ligga ovanpå och montera ihop. 4. Pudra med lite kakao. 5. Vid servering, värm chokladsåsen hittar inte chokladsåsen i receptet? så att den är riktigt varm och häll försiktigt tills chokladkupolen börjar smälta. Vill du ha fler tips på desserter som de flesta är enklare än denna så hittar du massor av tips här: Dessert