En riktig klassiker på julbordet! Ris à la Malta med saftsås är bara aldrig fel! Här är min variant där jag kokar gröten med kanel och äkta vaniljstång, det gör hela skillnaden! Sedan serverar jag den med filéade apelsinskivor och saftsås, MUMS!! Mitt bästa tips är att koka risgrynsgröt i ugnen, på det sättet måste du inte passa gröten på spisen och det bränner inte fast som det annars kan göra! Jag gör min Ris à la Malta ganska fast, jag tycker inte om när det är för rinnigt :) Ris à la Malta med saftsås, 4 portioner 1,5 dl grötris 3 dl vatten 1 tsk salt 4 dlmjölk 1 kanelstång 1/2 vaniljstång 0,5 dl florsocker 2 dl vispgrädde Saftsås: 1 dl valfri saft 2 dl vatten 1 msk potatismjöl Garnering: Filéade apelsinklyftor Gör så här: 1. Sätt ugnen på 100 grader 2. Blanda risgryn, vatten och salt i en kastrull och sjud i 10 min. 3. Koka upp mjölken under tiden i en annan kastrull. 4. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång, frön, kanelstång med riset och den heta mjölken. 5. Ställ in kastrullen med lock i nedre delen av ugnen och låt stå i cirka 60 minuter. 6. Låt gröten svalna. 7. Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull och låt koka upp och sjuda en minut under omrörning. 8. Vispa grädde med florsocker och blanda ner i gröten. 9. Servera tillsammans med filéade apelsinklyftor. TIPS: För att filéa apelsinklyfor skalar du apelsinen med en kniv för att få bort allt det vita, sedan skär du ut klyftorna, på det sättet får du fina klyftor. Det blir en fin smak av kanel och vanilj och jag tycker att min Ris à la Malta blir alldeles lagom söt. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Söker du fler tips till dessert till julbordet så hittar du alla mina recept här: Fredriks desserter