Äppelkaka på hösten är ungefär lika viktigt som gröt till jul. Min absoluta favorit är mormors äppelkaka som jag publicerat här tidigare, men i år fick jag mig en tanke att baka en äppelkaka med choklad och var tvungen att testa! Här kommer resultatet, en saftig brownie med äpplen som är rullade i lite socker och kardemumma! Som alltid går det ju att variera sig, och är du mer en kanelkille eller en lakritstjej eller tvärtom, testa att rulla äpplena i det istället! Ingredienser kakan: 120 g smör 175 g mörk choklad 1/2 dl kakao 3 ägg 2 dl socker 2, 5 dl vetemjöl Topping 2 äpplen 2 msk socker 0,5 - 1 tsk nymalda kardemummakärnor Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Klä en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper i botten, smörj och bröa sidorna. 3. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan. Bryt chokladen till små bitar och tillsätt i smöret. Rör tills chokladen smält helt. 4. Vispa ner socker, och vispa sedan i ett ägg i taget. 5. Blanda kakao och mjöl och sikta i detta i chokladröran 6. Fyll formen med smeten 7. Skala äpplen, skiva och blanda med socker och kardemumma 8. Tryck ner äppelbitarna i smeten 9. Baka kakan mellan 40-45 minuter, låt svalna något, sedan är det bara att äta :) [caption id="attachment_13065" align="alignnone" width="980"] Det blev några äpplen kvar på fatet, äppelklyftor med lite socker och kardemumma på var riktigt smarrigt bara det![/caption] [caption id="attachment_13066" align="alignnone" width="980"] Chokladsmeten mmmmm.... När man gör brownie så använder man inte bakpulver eller bikarbonat för att man vill ha en kompakt kaka.[/caption] [caption id="attachment_13067" align="alignnone" width="980"] Tryck ner äppelklyforna ordentligt, eftersom smeten är rätt kompakt så sjunker inte klyforna ner så mycket.[/caption] [caption id="attachment_13070" align="alignnone" width="869"] Mastig, kraftig och mycket god![/caption] Om du vill göra en vanlig så kan du testa mormor också, den hittar du här: Mormor Ingers Äppelkaka