Vad sägs om kalljästa äppelknyten med massor av smak och med en grunddeg som påminner om rimbobullar!? Jag har gått omkring och tänkt på detta recept ett bra tag, och det blev äntligen av nu när vi var hemma i Hofors senast. Det är verkligen en skillnad på kalljästa bullar och vanliga, så när man har tid så tycker jag att kalljäst alltid är godast! Detta är lätt den godaste bulle jag ätit i höst, riktigt saftiga och även roliga att göra :) Ingredienser till 24 stora bullar. eller 48 små 50 g jäst 5 dl kall mjölk 300 g rumsvarmt smör 1 dl socker 1/2 msk nymalen kademumma ca 12 dl vetemjöl Fyllning: 2-3 rivna äpplen 100 gram smör 1 msk kanel 1 dl strösocker 200 g riven mandelmassa Pensling och garnering: ägg Florsocker Gör så här 1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. 2. Klicka ner smöret mindre bitar tillsammans med socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den är kavlingsbar. 3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor kvadrat, ca 50×50 cm, sporra eller skär ut fyrkanter, ca 10×10 cm för stora bullar, hälften för små bullar. 4. Riv äpplen till fyllning (Jag rev de med skal) Rör samman äpplena med resten av ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. 5. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar eller direkt på bakplåtspapper på en plåt. 6. Täck plåten med en duk och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. 7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora bullar, 8-10 för små. Låt bullarna kallna utan bakduk. 8. Innan servering pudrade jag dem med lite florsocker. Bara fyllningen var SÅ himla god!! Jag gjorde två olika storlekar denna gång. Rejält stora bullar år morfar, och så gjorde jag små söta åt mormor :)