Det här är min favoritmunk! Hederliga munkar fyllda med äppelmos, så gott! Fluffiga munkar med smak av kardemumma, och sen fyllda med äppelmos, det är den perfekta bullen! Det går utmärkt att fyllda dessa med annat också, t.ex vaniljkräm, blåbärssylt eller kanske dulce de leche. Jag brukar även göra små runda munkar som mer är som munsbitar, receptet på dem hittar du här: Små runda munkar Äppelmunkar, 24 st. 5 dl mjölk 50 g jäst 150 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 1 tsk salt 1 msk nystött kardemumma 13-14 dl vetemjöl Garnering: 2 dl strösocker Fyllning 4 dl äppelmos Gör så här: 1. Värm mjölken till 37 grader. 2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och kardemumma. 3. Tillsätt mjölet och arbeta degen i 5 minuter i maskin, eller 10 för hand till degen känns smidig och lossnar från kanterna av bunken. 4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter. 5. Dela degen i 24 lika stora delar, rulla till bollar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Jag låter de ligga på bänken övertäckta med en duk. 6. Värm frityroljan till 170-180 grader, fritera munkarna 2-3 minuter per sida tills de är gyllenbruna. 7. Låt svalna på galler som du lagt lite hushållspapper på. 8. Rulla munkarna i strösocker och fyll sedan med äppelmos. Tänk på att vara försiktig när du friterar. ha alltid ett lock i närheten om det skulle börja brinna. Håller du temperaturen på 180 grader så är det lugnt. När jag fyller mina munkar använder jag en fyllningstyll, de finns på de flesta närbutiker som säljer baktillbehör. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Det är rätt svårt att veta hur mycket äppelmos man har fått i, jag brukar trycka på tills jag känner att munken buktar ut lite, då blir det alldeles lagom. Hoppas du testar receptet, och får ett riktigt gott fika! Vill du inte göra 24 stycken så går det självklart bra att halvera receptet.