Förra helgen så sålde jag boken här hemma hos oss i Hofors. Det skrev jag lite om HÄR. Jag fick bland annat en present ifrån Kickis Hälsa, en hel påse med aroniabär! Jag hade faktiskt aldrig hört talas om att man kunde äta det, men nu har jag testat att göra en marmelad med superbäret! Aronia har det högsta värdet av antioxidanter som någonsin mätts i någon frukt eller bär och har många hälsofrämjande egenskaper. Jag lästa på lite här: Aroniainfo, och nu är jag väldigt sugen att testa fler saker med aronia! Smaken är lite som en blandning av svarta vinbär, blåbär och rönnbär. Syrligt med en viss bitterhet, men ändå gott. Frys bären innan du kokar marmeladen, de blir lite mindre bittra då. Ingredienser till en stor burk Aroniamarmelad 500 g frysta aroniabär saften från 2 citroner 400 g syltsocker med pektin Gör så här: 1. Blanda aroniabär, saften från två citroner och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. 2. Koka upp under omrörning och låt sjuda 15-20 minuter tills bären är mjuka. 3. Häll upp din aroniamarmelad på en väl rengjord burk. Aronia växer ofta i parker och ser ut som bilden ovan. De är väldigt färgstarka och det ser ut som om man plockat blåbär när man är klar :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Marmelad in the making! Jag kan tänka mig att det är väldigt roligt att använda bäret som en färgsättning i något annat också, det blir intensivt mörklila/blått! För fler recept inom sylta och saft, kika in här: Fredrik syltar och saftar. Bland annat världens bästa shot för att förhindra förkylning: Ingefärsshot! Ingefärsshotsen är verkligen hur bra som helst och håller doktorn borta! Jag brukar ta en shot varje morgon, det bränner till och är supergott!