Baklava är en riktig Fredrikfavorit! Jag jobbade utomlands ett par år och mycket i Grekland. De frasiga och nötiga tillsammans med den hemkokta sirapen är ganska svårslaget! Ingredienser 100 g hackade valnötter 100 g pistagenötter 50 g hasselnötter 100 g socker 1,5 tsk kanel 100 g smält smör 225 g Filodeg Baklavasås 90 g vatten 100 g socker 1 krm citronzest 1 krm apelsinzest 1 tsk fläderessens 100 g honung 1. Smörj en liten ugnssäker fyrkantig form på ca 12 x 16cm. Hacka alla nötter och blanda med socker och kanel i en skål. Skär filodegsbladen till storleken som passar formen. Pensla ett blad filodeg med smält smör och lägg i botten, upprepa tills det är 8 lager deg. Filodegen ska förvaras under en fuktig duk. 2. Ha i en tredjedel av nötblandningen över degen. Smörj och lägg på två lager filodeg ovanpå nötblandningen. Sedan en tredjedel av nötblandningen, sedan två lager deg igen. Ha i resterande av nötblandningen. Sedan ska åtta lager av smörpenslat filodeg ovanpå hela kakan. 3. Skär nu i kakan tills du får så stora bitar som du vill ha, en vass kniv hjälper! Baka kakan i 175 grader i ca 25-30 minuter, det ska vara en guldbrun yta. 4. Koka upp vatten, socker, kanel och zest från apelsin och citron, låt sjuda ca 10 minuter. Blanda i honungen och låt sjuda ytterligare 2 minuter. Avsluta med att ha i essensen efter smak Sila såsen. 5. När kakan är färdiggräddad ska du hälla över såsen över kakan. Använd en sked och fördela jämt över hela kakan. 6. Låt kakan svalna innan den läggs upp i små pappersformar eller i ett löv som jag gjorde i programmet. Garnera med lite hackade pistagenötter.