Just nu är jag inne i en period där jag läser massor av gamla bakböcker och blir så otroligt inspirerad! När man gör det jag gör så hamnar man lätt i att man ska komma på nya recept och påhitt, men ibland är det så roligt att blicka tillbaka istället! Jag läste det här receptet på bullar i en gammal bakbok och kom och tänka på några blåbärsbullar vår granne gjorde när jag var liten. Banne mig, de här är riktigt nära!! Som små blåbärsgaletter, fast med bulldeg utan jäst. Otroligt goda, och rätt snabba att göra eftersom det inte behöver jäsa! Ingredienser till 10 Blåbärsbullar 100 g rumsvarmt smör 1 dl socker 1 tsk nymalen kardemumma 1 ägg 1,5 dl mjölk 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 0,5 tsk salt Fyllning 200 g blåbär (frysta eller färska) 2 msk socker 1 msk potatismjöl +1 ägg till pensling Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Rör smör, socker och kardemumma poröst i en bunke. 3. Tillsätt ägget och mjölken. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och blanda ner i bunken och arbeta ihop till en smidig deg. 5. Tippa upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den känns smidig. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. 6. Blanda blåbär med socker och potatismjöl. 7. Dela degen i 10 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund platta på cirka 1 till 1,5 dm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 8. Lägg cirka två matskedar av blåbärsblandningen på plattan, vik in kanterna lite och tryck till med en gaffel. 9. Pensla kanterna med ägg och baka mitt i ugnen i 8-10 minuter tills bullen fått fin färg. 10. Lått svalna på galler. Använd frysta eller färska blåbär. Om du låter de frysta bären tina innan så blir det lite för mycket vätska innan ugnen. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Det var spännande att göra bullar utan att använda jäst. De blev riktigt möra och goda, och så smakade riktigt mycket blåbär! För fler av mina bullrecepte, kika in här: Fredriks sötebröd Andra goda blåbärsbullar är mina blåbärsknyten, då är det med jäst i degen, och så klart mycket blåbär! receptet på dem hittar du här: Blåbärsknyten Lycka till, och hoppas du gillar dessa lika mycket som jag gör!!