Här är ett riktigt smarrigt recept på en blåbärskrans! Jag tycker att det bakas alldeles för lite längder nu för tiden. Det blir alltid lite extra saftigt, och väldigt fint att duka fram på fikabordet! Förutom blåbär så smakar denna vanilj och kardemumma. Jag ville helt enkelt ha en riktig festlängd, och min blåbärkrans kan man nog kalla lite lyxig till och med, det är rejät med smör i den, och blåbären har jag plockat här i Hoforsskogarna :) Ingredienser till en Blåbärskrans, ca 20 bitar 25 g jäst 2 dl mjölk 2 msk socker 2 tsk nystötta kardemummakärnor 7 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 200 g rumsvarmt smör Fyllning: 100 g rumsvarmt smör 0,5 dl vaniljsocker 0,5 dl florsocker 1 msk ströbröd 2-3 dl färska blåbär Pensling: 1 ägg Pärlsocker Gör så här: 1. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken. 2. Tillsätt nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen. Blanda i socker, kardemumma, salt och det rumsvarma smöret. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg med maskin eller för hand. 3. Låt degen vila medan du förbereder fyllningen. 4. Rör samman smör, vaniljsocker, florsocker och ströbröd. 5. Knåda ihop degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel på ca 60×30 cm. 6. Bred på fyllningen och strö blåbär över hela. Rulla ihop från långsidan och fäst ändarna mot varandra, lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. 7. Klipp längden halvvägs igenom (se bild nedan) och vik varje del omlott runt hela längden. 8. Plasta plåten och låt längden jäsa i en timme i rumstemperatur. 9. Värm ugnen till 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Lägg folie över på slutet om längderna får för mycket färg. 11. Stjälp försiktigt upp längden på ett galler och låt svalna. Skär upp och njut! Längden går utmärkt att frysa in. Det går även att använda frysta blåbär, men då kommer det att bli lite mer blött och blått i bullen bara. Jag använder ströbröd i fyllningen för att fånga upp så mycket vätska som möjligt av blåbären. Du hänger väl med Fredriks Fika på Instagram och Facebook? Instagram: @fredriksfika Facebook: Fredriks Fika Klipp kransen runtom, och vik sedan kanterna omlott. På det sättet "försvinner även skarven. Plasta och låt jäsa ca en timme. Gillar du blåbär så tror jag du skulle älska mina blåbärsknyten! Receptet på dem hittar du här: Blåbärsknyten Jag älskar verkligen blåbär, och blåbär i bullar är ju det bästa av två världar! Vill du testa fler av mina bullar så hittar du dem här: Fredriks sötebröd