Butterkaka är väl ett väldigt roligt namn! För man blir ju inte alls butter av den! Hahaha :) Okej, rätt dåligt skämt, men det är ju fredag och allt! Receptet jag använt är ett gammalt herdeligt från Birgitta Rasmusson, men jag gjorde en enkel äkta vaniljkräm till. När degen ändå står och jäser så tycker jag att man kan ta den tiden till att göra det, det blir ungefär 3 gånger godare än färdigköpt :) Ingredienser till en kaka, formen jag använde är på 24 cm Vetedegen: 25 g jäst 75 g smör 2 dl mjölk 1 tsk kardemummakärnor, stötta 0.25 tsk salt 0.5 dl socker 1 st ägg 7 dl vetemjöl Kanelfyllning 50 g smör 4 msk socker 2 tsk malen kanel Vaniljkräm: 1 äggula 1 msk strösocker 1 tsk maizena 1 dl mjölk 1/2 vaniljstång 1 tsk smör Sockerlag till pensling 0,5 dl socker 0,5 dl vatten Glasyr: 1 dl florsocker 1 msk vatten Gör så här 1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till ca 35 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. 2. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig. 3. Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden. 4. Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst. 5. Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. 6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna. 7. Värm försiktigt vätskan under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. Vispa och värm tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Ta upp vaniljstången. 8. Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank. 9. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret. 10. Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 11. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader 12. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. 13. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 30-35 min. 14. Koka upp socker och vatten så att sockret löst sig 15. Pensla kakan med sockerlagen direkt kakan kommer ur ugnen, undvik att pensla direkt på vaniljkrämen 16. Lossa på kanterna på springformen, låt kakan svalna 17. Vispa ihop florsocker och vatten så att du har en ganska tjock glasyr, garnera kakan. Se till att ha ordentligt med mellanrum på bullarna, annars blir det lätt att de ploppar upp för mycket i ugnen. Det här är väl ändå lyxigt att bjuda på till fika! :)