Ni som följer denna blogg vet ju att jag älskar Havtorn! Så jag testade på att göra en cheeseckae med Havtorn på, och banne mig, det passar alldeles utmärkt det med! :) Havtorn är en riktig vitaminbomb! Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra. . Förutom allt nyttigt som beskrivs här ovan, så är det gudomligt gott att använda när man bakar! Nu till receptet! Ingredienser: Kakbotten 15 st digestivekex 75 g smör eller margarin Fyllning 4 st gelatinblad 2 st ägg 400 g Philadelphiaost 2 dl crème fraiche 1.5 dl socker 1/2 tsk vaniljpulver 1 st citron, rivet skal och saft Havtornsgelé 2 st gelatinblad 0,5 dl socker 4 dl havtornsbär Gör så här: 1. Smält smöret, krossa kexen fint och blanda dem med smöret. 2. Klä en form med avtagbar botten med bakplåtspapper, fördela och tryck till kaksmulorna. Ställ formen i kylen. 3. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. 4. Dela äggen i gulor och vitor. 5. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljpulver och citronskal till en slät smet. 6. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. 7. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen. 8. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen över kakbotten och försök göra så slät som möjligt. Ställ åter in i kylen, minst en timme. 9. Lägg gelatinbladen till havtornsgelén i blöt minst 5 minuter 10. Koka upp bär och socker och låt dem koka ca 5 minuter, mosa lite med en gaffel. 11. Sila och mosa bären i silen för att få ut så mycket som möjligt av saften. 12. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i havtornssaften 13. Låt svalna helt, höll sedan blandningen över kakan 14. Låt kakan stelna i kylen minst en timme innan servering [caption id="attachment_4833" align="alignnone" width="980"] Det jag alltid gör med bären är att tina upp dem och mosa genom en sil, här ovan har jag kokat bären innan. Det är också en sak som är bra med Havtornen, de ändrar inte smak när man kokar dem! Lingon, blåbär, hallon får alltid en annan smak när de blir uppvärmda och förlorar lite av sin fräscha smak, men det gör inte Havtonen![/caption] [caption id="attachment_4832" align="alignnone" width="980"] Fördela och platta ut botten i formen. Jag såg att jag hade varit lite klumpig där och det blev mest fyllning mot kanterna :)[/caption] [caption id="attachment_4831" align="alignnone" width="980"] Jag körde kexen i min mixer för att få dem riktigt finfördelade.[/caption]