Choklad med choklad och hasselnötter, denna kaka kommer inte göra dig besviken kan jag lova! Jag har fått testa en ny form from Nordic Ware som heter Vaulted Dome, och jag är helt kär i denna form! Den saftiga chokladkakan, med den lena ganachen och de sötsaltade hasselnötterna gör att det blir så gott!! Här kommer receptet på hela kakan, men självklart kan man bara göra kakan också, den är god som den är! Ingredienser: 175 g rumsvarmt smör 3 ägg 225 g socker 330 g vetemjöl 1,5 dl mjölk 1/2 dl kakao 150 g mörk choklad 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver 1/2 tsk salt Chokladganache: 150 g mörk choklad 1,5 dl grädde 15 g smör Lite vaniljpulver Sötsalta hasselnötter: Hasselnötter, ca 1,5 dl lite äggvita salt/socker Gör så här: Kakan: 1. Sätt ugnen på 175 grader, pensla formen med rumsvarmt smör och bröa. 2. Smält chokladen över vattenbad eller i micron, låt svalna 3. Vispa smöret med elvisp tills det är fluffigt, tillsätt sockret och vispa ytterligare ett par minuter. 4. Tillsätt ett ägg i taget och tillsätt mjölken. 5. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål, vispa i blandningen i smeten lite i taget. 6. Blanda till sist i den smälta chokladen. 7. Fyll formen med smeten, och knacka den i bordet hårt ett par gånger för att få bort eventuella luftbubblor. 8. Grädda kakan mellan 35-45 minuter mitt i ugnen. Testa kakan efter 45 minuter med en sticka, eller en kaktermometer. 9. När kakan är klar, låt den vila 10 minuter i formen innan du stjälper upp den. Låt svalna helt. Nötterna 10. Rosta nötterna i ugnen på 175 grader tills skalen börjar släppa. Ta ut nötterna och gnugga dem i en handduk tills skalen släpper. 11. Blanda nötterna med lite äggvita och salt och socker, rosta dem ytterligare 5 minuter i ugnen. Ganachen: 12. Värm upp grädde, smör och vaniljpulver tills det nästan kokar. 13. Hacka chokladen fint, häll över den heta grädden. Vänta 20sekunder och rör sedan tills chokladen smält helt. 14. Lägg kakan på ett galler med ett bakplåtspapper under för att fånga upp chokladen som rinner av. Fördela ganachen över hela kakan 15. Grovhacka nötterna och strö över kakan. Servera och njut! [caption id="attachment_10570" align="alignnone" width="980"] När man penslar formen så gör det att man får in smör i alla skrymslen och vrån.[/caption] [caption id="attachment_10572" align="alignnone" width="980"] Underbar smet! När du fyllt den kan du dra upp den lite mot kanterna så att den inte reser sig så mycket i mitten[/caption] [caption id="attachment_10576" align="alignnone" width="980"] Jag och Carro tycker det är väldigt roligt att kolla in i ugnen :)[/caption] [caption id="attachment_10573" align="alignnone" width="980"] När kakan fått vila är det äntligen dags! Ska den bli lika fin som formen!?[/caption] [caption id="attachment_10574" align="alignnone" width="980"] Formarna från Nordic Ware är verkligen rejäla, och jag har en sådan form sedan tidigare också, och lyckas varje gång med kakorna! De är rejäla och fördelar värmen jämnt över hela kakan. Det finns kopior som är i plast och tunn metall som inte ger samma resultat, så satsa på en riktig form![/caption] [caption id="attachment_10575" align="alignnone" width="980"] Det var nästan synd att lägga chokladganache på kakan när den är såhär snygg![/caption] [caption id="attachment_10577" align="alignnone" width="980"] Men jag var så sugen på att testa denna chokladbomb![/caption] [caption id="attachment_10578" align="alignnone" width="980"] Innan nötterna kom på, ganachen glänser i solen :)[/caption] [caption id="attachment_10582" align="alignnone" width="980"] Till slut kom pricken över i, de sötsaltade hasselnötterna![/caption] Jag brukar alltid få frågan vart dessa formar sälja, och de finns på utvalda butiker och på nätet. T.ex: Royal Design Bagaren och Kocken Lycka till med kakan, den kommer att imponera på fikat kan jag lova!