När jag handlar så väljer jag ofta ekologiskt och närodlat så långt det går. Det finns alltid en pågående debatt omkring detta och det finns en massa för och emot. Jag vet att produkterna har behandlats med vördnad istället för bekämpningsmedel och det känns bra i min mage. Det kostar några kronor extra, men jag tänker att ju fler som handlar ekologiskt, desto billigare kommer det bli eftersom aktörerna på marknaden blir då också fler. Jaja, jag ska inte skapa någon debatt kring detta, utan jag gjorde bara en riktigt smarrig Sandkaka som jag ville göra helt ekologisk. Jag använde det stenmalda mjölet från Wappersta som är lite grövre än vanligt vetemjöl, och det märktes verkligen inte någon skillnad på smak och konsistens. Det blev alltså fika med fibrer! Receptet är inspirerat av ett recept från Jan Hedh som jag hittade i boken sommarfrestelser. Men jag använde varken skal från apelsiner eller vaniljsocker utan smackade i vaniljpulver istället då jag tycker det ger en sådan god smak! Kakan är saftigt trots sitt ganska torra namn! Den kan också kallas tigerkaka, men det är inte samma smet som en vanlig sockerkaka. Ingredienser: 250 g rumsvarmt smör 240 g socker 5 ägg 250 g vetemjöl 20 g kakao 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver Gör så här: 1. Pensla formen med rumsvarmt smör och bröda. 2. Sätt ugnen på 175 grader. 3. Vispa smör, socker och vaniljpulver tills lätt och luftigt. 4. Vispa ner ett ägg i taget. 5. Sikta ner mjöl samt bakpulver och blanda snabbt ihop till en slät smet. 6. Ta ur 1/3 av smeten och lägg i en annan bunke, sikta ner kakaon och blanda ihop. 7. Fyll formen med den ljusa smeten, fördela chokladsmeten ovanpå och dra ett par varv med handtaget på en sked eller liknaande för att få en melerad effekt! 8. Baka mitt i ugnen 35-45 minuter (Kolla med en sticka redan efter 35, det kan gå fort ibland) 9. Låt kakan vila i formen 10 minuter efter att du tagit ut den ur ugnen så att den får sätta sig, stjälp upp och låt svalna något, sedan är det bara att skiva upp och njuta! [caption id="attachment_12027" align="alignnone" width="980"] Smeten får en lite djupare färg av det ekologiska mjölet och vaniljpulvret, men vad gör det när det smakar så gott![/caption] [caption id="attachment_12028" align="alignnone" width="980"] Kolla in denna termometer som jag fått testa, när kakan är klar så ändrar toppen färg, smidigt!![/caption]