Min allra godaste äppelpaj! Jag har tänkt på den här pajen riktigt länge och hur jag skulle vilja att den smakade och såg ut. Jag tänkte mig en sådan paj Farmor Anka bakar i Kalle Anka - En riktig Disneypaj! Jag är väldigt stolt över det här receptet och hur den blev! :) Pajen blev sådär perfekt avvägd mellan sött och syrligt från äpplena, så som jag vill ha det. Kryddorna gjorde att det blev mustigt och.. ja, jag måste bara säga, testa denna paj!! Ingredienser till en form på 26 cm i diameter Pajdeg: 5 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1/2 tsk salt 200 g smör ½ dl kallt vatten Fyllning 12 syrliga fasta äpplen, jag använde granny smith 50 g smör 1 pressad citron 1 dl rårörssocker (eller vanligt socker) 2 tsk kanel 1 tsk ingefära 1 krm nejlika 1 msk maizena Pensling 1 ägg Gör så här: 1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål eller matberedare. 2. Smula samman smöret i mjölblandningen tills det är finfördelat. Avsluta med att tillsätta vattnet och blanda ihop till en deg. Lägg degen i kylen i 30 minuter. 3. Skala, kärna ur och skär äpplena grovt. Smält smöret i en stor stekpanna, tillsätt äpplena och stek dem i 5 minuter. 4. Blanda socker, kryddor och maizena i en skål. 5. Pressa över citronsaften över äpplena i stekpannan, strö över sockerblandningen och stek i ytterligare 2 minuter. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. 6. Smörj pajformen med lite smör. Dela degen i i två delar. Mjöla bakbordet och kavla ut den ena delen och klä formen med degen, låt den hänga lite över kanten, du skär bort det efter du lagt på locket. Picka botten av pajen och pensla insidan med uppvispat ägg för att förhindra blöt botten. 7. Fyll pajen med fyllningen. 8. Kavla ut den andra delen av pajdegen. Här kavlade jag ut den på plastfilm för att kunna flytta den lätt när jag skulle lägga på locket. Stick ut hål för att det ska kunna pysa ut ånga när du bakar den. Jag gjorde 4 löv som jag sedan la som dekoration. Lägg locket på pajen. Tryck till kanterna runtom och skär sedan bort överflödig pajdeg. 9. Pensla hela pajen med uppvispat ägg. 10. Baka i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter och pajen har fått fin färg. 11. Låt pajen svalna något (Kanske i fönstret så som Farmor Anka skulle gjort :) )och sedan är det bara att njuta med vaniljsås eller glass! Det är ett litet projekt att göra pajen, men jag tycker verkligen att det är värt det när man får se slutresultatet! Pajen fick våra kompisar Alexander och Thomas smaka på, och de fick även med sig en rejäl bit hem :)