Det här är min absoluta favoriygryta som jag gör ofta, men såhär på hösten så blir det väldigt ofta! En riktig höstgryta som är riktigt mustig och smakrik. Den här grytan passar perfekt att göra storkok på, den blir bara godare för varje dag! Låt grytan verkligen få koka den långa tide så får du det där perfekta köttet som nästan faller sönder, det är bara så gott! Jag använde grytbitar, men det går självklart bra att använda t.ex fransyska eller högrev också. I receptet har jag burkchampinjoner som jag aldrig använder annars, men det här är en barndomsgryta för mig och då var det burkchampinjoner. Jag kan bara inte göra den på annat sätt. det går självklart bra att använda färska om du vill :) Gryta Allt-i-ett, 8 portioner 1 kg grytkött av nöt, t.ex grytbitar 3 små gula lökar 2 vitlöksklyftor 3 cm färsk ingefära (ca 1 msk) 4 morötter smör till stekning 1,5 liter vatten 2 msk tomatpuré 1 msk soya 1 tsk timjan salt svartpeppar 8 potatisar 200 g haricorts verts 1 burk majs 1 burk champinjoner 2-3 msk maizenaredning Gör så här: 1. Stek köttet i omgångar i en stekpanna på hög värme så att det får ordentlig färg. Köper du grytbitar så brukar jag dela på dem, jag tycker de bitarna är lite stora. 2. Lägg köttet i grytan och skölj ur stekpannan med lite vatten mellan omgångarna, skyn som blir häller du också i grytan. 3. Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och finhacka ingefäran. Skala och gör slantar av morötterna. 4. Fräs på all lök, ingefära och morötter så att löken blir mjuk. Tillsätt detta i grytan. 5. Blanda ner vatten, tomatpuré, soya, och timjan i grytan och koka upp. Salta och peppra. Jag använde en matsked salt för att få ordentlig sälta. Lägg på locket och låt sjuda 2 timmar på svag värme så att köttet blir ordentligt mört. 6. Skala och dela på potatisarna. Tillsätt dem i grytan och sjud under lock tills potatisen nästan är helt klar. 7. Tillsätt haricots verts, majs och champinjoner och låt sjuda med 5 minuter. 8. Red av grytan med maizenaredning. Grytan får den mustiga smaken av alla grönsaker så det behövs väldigt lite kryddor. Grytan håller i flera dagar i kylen och vi brukar äta den här 3-4 dagar i rad, den är ju så god! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Älskar du också grytor så som jag gör så kommer du gilla den här höstgrytan med kantareller! Receptet hittar du här: Fläskfilégryta med kantareller Här hittar du alla mina middagstips: Fredriks middagstips [caption id="attachment_61242" align="alignnone" width="860"] Krämig fläskfilégryta med kantareller[/caption] Hoppas du gillar den här grytan lika mycket som oss. Den är riktig comfort food för oss när det är riktigt regnigt och trist ute! Den fina grytan jag använde kommer ifrån Eva Solo. Den är i aluminium och inte alls sådär tung som andra grytor kan vara! Den finns bland annat här: Nordic Kitchen gryta (annonslänk)