Första receptet jag har testat i min Julia Child-vecka är en alldeles galet god choklad och mandeltårta! Full med choklad och riktigt saftig! Denna tårta syns i filmen, och när man sett den så måste man bara testa! Receptet har jag översatt från Engelska till Svenska vilket alltid är lite knivigt, så jag har skrivit receptet i gram, då är det inte så svårt att följa. Om man skriver i deciliter så blir t.ex en "cup" = 2,36dl, vilket är riktigt svårt att mäta upp, så gram får det bli! Chokladkakan 115 gram hackad mörk choklad 2 msk rom eller kaffe 115 gram rumsvarmt smör 130 gram + 1 msk socker 3 äggulor 3 äggvitor En nypa salt 35 gram mandelmjöl 1/4 tsk mandelarom 60 gram vetemjöl Glasyren 115 gram mörk choklad 4 msk rom eller kaffe 170 gram rumsvarmt smör Hyvlad mandel till garnering Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader 2. Smörj och mjöla en form på ca 20 cm i diameter 3. Blanda choklad och rom/kaffe i en skål, ställ skålen i ett varmt vattenbad och rör tills chokladen smält. Ta av från värmen och låt svalna 4. Vispa smör och den större mängden socker lätt och luftigt 5. Tillsätt äggulorna ett i taget, och vispa tills det blir tjockt 6. Tillsätt den svalnade chokladen, blanda ner mandelarom och mandelmjöl. Rör tills det precis blandat sig 7. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det är fluffigt. Tillsätt matskeden socker lite i taget och vispa tills det blir mjuka toppar 8. Tillsätt 1/4 av de vispade äggvitorna till chokladsmeten och vänd ner det försiktigt. 9. Tillsätt resten av äggvitorna lite i taget, varvat med siktat vetemjöl. Blanda tills precis välblandat, inte för länge 10. Häll smeten i formen, och baka tills kanterna är satta, men smeten fortfarande är lite dallrig i mitten. Ca 25 minuter 11. Ta ut kakan från ugnen och låt stå 10 minuter. Ta sedan ur den från formen och låt svalna helt på ett galler 12. Lägg choklad och rom/kaffe i en skål och ställ på ett vattenbad. Rör tills chokladen precis smält. Ta av från värmen 14. Tillsätt små bitar av smöret i chokladen och vispa in det i chokladsmeten 15. Låt smeten svalna till en bredbar konsistens, rör var 5e minut för att kolla. Det tar ca 15-20 minuter. (Jag vispade med ballongvisp, och tyckte att smeten var klar på en gång för att spackla) 16. Spackla tårtan med chokladen, och garnera med mandelflarn Recepten är verkligen inte något man bara svänger ihop, utan det tar sin lilla tid och det genererar ganska mycket disk :) Dock så är det riktigt bra och genuin matlagningskonst, så det är värt det tycker jag! Vad passar bättre än att servera kakan med lite rykande hett kaffe, och när det är en sådan fin tårta så tog jag fram finporslinet!