Pärlans kola är verkligen en smakupplevelse utöver det vanliga! Det bästa är att de även delar med sig av receptet! Såg att de sålde en kardemummakola just nu, så jag testade att använda deras recept och tillsätta kardemumma.... på riktigt, GODAST KOLAN EVER!! Som en kardemummabulle, som möter en härlig gräddkola och lite havssalt på det! Det som är viktigt i receptet är att du är försiktig, heta grejer pågång! Även att du har en termometer så att du vet när det är dags att blanda eller hälla upp i formen. Ingredienser 170 g glykos 250 g socker 80 g smör 2 dl grädde 0.5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver 0.5 tsk havssalt Ev. havssalt att strö på toppen 1/2 - 1 tsk nymalen kardemumma (Beroende på hur mycket smak av kardemumma du vill ha) Gör så här: Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången. Tillsätt kardemumman när du tagit av kolan från plattan, om den får koka med så blir den väldigt stark. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt och malen kardemumma för lite extra piff. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt. [caption id="attachment_6034" align="alignnone" width="980"] Det blir verkligen en smakexplosion i munnen av det söta, salta, och kardemumma...[/caption] [caption id="attachment_6033" align="alignnone" width="980"] Testade lite olika varianter på inslagning, men efter jag duttat och pillat ett tag så tyckte jag att vanligt snurrade kolor blir ju ändå bäst :)[/caption] [caption id="attachment_6035" align="alignnone" width="980"] Använde hela kardemummakapslar som jag delade, pillade ut fröna och mortlade, ska de bli färskare så måste man plocka dem från busken :)[/caption]