Idag använde jag mitt absolut godaste recept på kola och kom fram till det här receptet som bara måste testas! Jag kallar det kola-knäck-bräck, eftersom det är hårt, men så fort man stoppar en bit i munnen så mjuknar den och blir som den härligaste av kolor med smak av knäck och vanilj! Här hittar du ännu fler tips på julgodis: Julgodis Kola-knäck-bräck Ingredienser 170 g glykos 250 g socker 80 g smör 2 dl grädde 1 tsk äkta vaniljpulver (går att byta mot 2 tsk vaniljsocker) 50 g skållad hackad mandel Gör så här: 1. Smält ihop smör, grädde, och vaniljpulver på svag värme i en liten kastrull. 2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. 3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. 4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. 5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123-125 gradergrader. 123 grader så blir det en segare kola, 125 grader så blir den mer bräckig! Om du är osäker, gör gärna kulprov. 6. Tillsätt den hackade mandeln när du tagit av kolan från plattan. 7. Häll upp kolan i en form på cirka 10x15 klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över lite extra mandel. 8. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar. Förvara torrt och svalt. Såhär ser socker och glykos ut i början när det kokar. Bilden nedan visar precis när det nått 170 grader. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Mmmm, man vill ju bara hoppa in i formen och mumsa loss, men låt den svalna först :) Här hittar du massor av fler tips på julgodis: Julgodis