Jag har velat testa att göra lavendelglass länge, och som vanligt när jag håller på i köket så fastnar jag lite i vissa smaker, just nu lavendel! Receptet är ett vanligt grundrecept på vaniljglass som jag hittade i Jan Hedhs bok med desserter, men jag bytte ut sockret mot mitt lavendelsocker. Detta kommer jag att göra många gånger framöver, för det blev riktigt jäkla gott! Receptet på lavendelsocker hittar du här: Lavendelsocker Lavendelglass, 6 portioner Ingredienser: 1 gelatinblad 1 vaniljstång 2.5 dl vispgrädde 2.5 dl mjölk 25 g honung 6 äggulor 125 g lavendelsocker Gör så här: 1. Blötlägga gelatinet i kallt vatten. 2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och frön i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och honung. 3. Vispa äggulor och lavendelsocker luftigt. 4. Koka upp gräddblandningen under omrörning och blanda ner den i äggskummet under omrörning. (Observera, ordningen, häll inte äggen i kastrullen, då blir det äggröra) 5. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och värm till 85 grader (rör hela tiden). 6. Ta av kastrullen från plattan, krama ur vattnet från gelatinbladet och blanda ner det i smeten. 7. Sila glassmeten i en bunke och ställ direkt i kallt vattenbad. Jag plockade upp lite av lavendeln och stoppade ner i smeten, jag gillar att få en liten bit att tugga på, men smaken blir lika bra ändå om du väljer att ta bort blommorna helt. 8. Ställ sedan in smeten i kylen tills den är helt kall, gärna över natten. 9. Kör smeten i glassmaskinen tills den är riktigt krämig och tjock. Frys sedan in glassen tills det är dags att äta. [caption id="attachment_8341" align="alignnone" width="980"] När jag gör glass så gör jag alltid på ekologiska ägg, det kanske är en fix idé, men det känns lite bättre eftersom äggen inte blir tillagade.[/caption] [caption id="attachment_8342" align="alignnone" width="980"] Vispa med lavendelsockret, det kan verka lite konstigt, men det är en otroligt god smak![/caption] [caption id="attachment_8343" align="alignnone" width="980"] Ha en termometer på plats när det är dags att värma upp glassmeten till 85 grader[/caption] [caption id="attachment_8344" align="alignnone" width="980"] Glassen efter den hade kört i ca 10 minuter i min glassmaskin, jag har en sådan där med en bunke man har i frysen och som man sedan tar fram och kör glassen i.[/caption]