Varje år testar jag någon ny variant på lussekatter, men någon gång måste jag alltid gör klassiska hederliga lussekatter också! Här är ett recept som ger riktigt saftiga och smakrika lussekatter som garanterat gör dig nöjd! Julen är verkligen årets höjdpunkt för oss bakbloggare :) Vill du ha massor av tips på julbak så hittar du det här: Julbak Lussekatter, 32 stycken 1 g saffran 1 msk whiskey (eller annan 40%-ig alkohol) 50 g jäst 5 dl kall mjölk 2 dl socker 1 ägg 0,5 tsk salt 14-15 dl vetemjöl 200 g rumsvarmt smör Pensling 1 ägg Russin Gör så här: 1. Lägg saffran i en kopp med 1 msk whiskey i minst 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut med den kalla mjölken. 3. Tillsätt socker, ägg, salt, saffran och whiskey samt nästan allt mjöl. Börja arbeta degen och tillsätt det rumsvarma smöret. 4. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra. 5. Plasta bunken och låt jäsa 1-2 timmar på ett armt ställe. Det beror lite på hur varmt det är, men när den blivit dubbelt så stor så har den jäst klart. 6. Knåda degen lätt och dela den i 32 lika stora delar. Rulla ut varje del och rulla till lussekatter. (Tips på hur du kan forma dina lussekatter ser du i videon längre ner) 7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. 8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stoppa i russin. 9. Baka bullarna på 225 grader i 7-8 minuter. 10. Låt bullarna svalna på galler under duk. De bullar som inte ska ätas direkt bör frysas inpå en gång så att de håller sig färska. Det här är en snabbvariant på att få ut mer smak av saffran. Det bästa är att ta hela saffranspistiller och lägga i sprit i 3-4 veckor så att det får dra åt sig ordentligt! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Scrolla till cirka 3.20 i filmen så kommer du till när jag rullar lussekatterna. Receptet jag pratar om innan är ett annat än det som står här ovan. Det hittar du här: Lussekatter på 10 olika sätt https://www.youtube.com/watch?v=wX9mqwAYoFg Lussekatter är ju egentligen bara en slät bulle, men det kan verkligen vara det godaste ibland! Jag gjorde de här lussekatterna till adventsfika, och nästan hela satsen gick åt, så det ser jag som ett gott tecken :)