Som ni vet så är jag inne i en period där jag läser mycket gamla kok och bakböcker. Idag så såg jag ett recept som jag var tvungen att testa! Mirakelpepparkakor :) Småkakor med en fin smak av ingefära och kardemumma, och de är lite mjuka i konsistensen och hur goda som helst till fikat! Varför de heter just mirakelpepparkakor förtäljer dock inte historien... Receptet hittade jag i Svenska Sockerfabriks Aktiebolagets receptsamling, och det är som en teknisk utmaning i Hela Sverige Bakar att göra saker därifrån. T.ex så står det: Grädda i ganska varm ugn :) Det borde betyda 200 grader, för på sockerkakor så står det: Grädda i ej för varm ugn, vilket borde vara 175 grader... Hur som helst, det är väldigt roligt att testa ”nya” recept från 1935! Ingredienser till cirka 60 Mirakelpepparkakor 200 g strösocker 460 g ljus sirap 4 msk pomerans/apelsinskal 1 msk ingefära 1 tsk malen kardemumma 200 g smör 4 ägg 1 tsk bikarbonat 825 g vetemjöl Garnering: 50 g skållad mandel Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda strösocker, sirap, pomerans, ingefära och kardemumma i en en kastrull. Låt koka upp. 3. Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Häll över sockerblandningen och rör tills smöret har smält och låt svalna. Rör om lite då och då så at det svalnar jämnt. 4. Vispa ner ett ägg i taget i bunken. 5. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner i bunken till en jämn smet. 6. Klicka ut smeten i matskedsstora bitar på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med en halv skållad mandel. 7. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på plåten. För en sån jag som bakar väldigt ofta, så är det alltid roligt när man gör saker på ett nytt sätt. Bara en sådan sak att koka upp socker, sirap och kryddor kändes kul :) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Nu börjar iaf jag längta mycket efter jul! Då ska jag baka Formor Elnas Pepparkakor! Bästa och godaste receptet på pepparkakor hittar du här: Farmor Elnas pepparkakor