Mormors äppelkaka, denna har varit min favorit sedan jag var liten, och det är fortfarande den jag tycker allra mest om! Ingredienser: 100 g smör 2 dl socker 1 ägg 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl 1 ½ dl grädde 2-3 äpplen (t.ex Granny Smith) ½ msk kanel 2 msk socker 1 msk rårörsocker Gör så här: 1. Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och bröa en form på 22-24cm. Det går bra med en ugnssäker stekpanna också. 2. Rör ihop socker och smör så det blir pösigt, rör ner ägget. 3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. 4. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. Fördela smeten i formen. 5. Skala, kärna ur och skiva äpplen och blanda med socker/kanel. 6. Tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt mönster. Strö rårörsocker över hela. 7. Grädda 40-45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka att den är klar innan du tar ut kakan. Låt den svalna och servera som den är, eller med lite god vaniljsås.