Nu i veckan fyllde mormor 75 och i helgen var det kalas! Mormor gjorde smörgåstårtor och jag gjorde sötetårtor. Tårtor är det jag gjort allra minst när jag bakar, men med lite inspiration från mina bakarkompisar lyckades jag få ihop två tårtor! Det blev två tårtor med samma fyllning, den ena dekorerade jag med marsipan och den andra ville mormor skulle vara lite mindre söt så den rostade jag mandel och hade färska hallon på. Nedan finns lite bilder, samt recept på tårtbotten och fyllningar. Ingredienser till en tårtbotten 4 ägg 2 dl socker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 tsk bakpulver Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa noga en rund form, ca 24-26 cm i diameter . Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver ordentligt i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll smeten i formen. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Chokladkräm (till en tårta) - 150 g vit choklad - 50 g mörk choklad - 100 g smör - 200 färskost - 3 dl florsocker Smält chokladen över vattenbad låt svalna något. Vispa smör och färskost fluffigt och tillsätt den smälta chokladen. Tillsätt florsocker och vispa till en fluffig kräm. Hallonmousse (till en tårta) 200 g hallon 1,5 dl grädde 2 gelatinblad 0,5 dl socker 0,5 dl vatten Tina hallonen, lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden ganska hårt. Blanda socker och vatten i en kastrull, värm tills allt socker lösts upp. Vrid ur gelatinbladen och låt de smälta i sockerlagen, rör i detta tillsammans med de tinade hallonen. Vänd försiktigt i hallonen i den vispade grädden. Låt detta stå i kylen minst 30 minuter innan du fyller tårtan Garnering till 2 olika tårtor, men med samma fyllning: 500 g marsipan Silverkulor Lite sugar paste till blommorna Färska hallon Grädde Rostad hyvlad mandel Mormor skär upp första biten till Malte som var mest sugen av alla :)