Morotskaka är alltid uppskattat till fikat, och man vill ju att den ska vara riktigt saftig! Morotskaka med olja blir mer saftig är när man gör med smör, så om du inte testat innan så gör det! Här är ett recept på morotskaka med olja och utan nötter, jag har gjort några morotskakor tidigare, och då får jag alltid frågan om man kan ta bort nötterna. Receptet med nötter hittar du lite längre ner. Morotskaka med olja, 10 bitar 3 ägg 3 dl socker 3 dl finrivna morötter 1 dl matolja eller rapsolja 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk kanel 1 krm malen nejlika Glasyr 150 g färskost (t.ex philadelfia) 50 g rumsvarmt smör 2 dl florsocker 1 msk vaniljsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform på 24 cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten. 2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de rivna morötterna och oljan. 3. Blanda mjöl, bakpulver, bakpulver, kanel och malen nejlika. Rör ner i äggvispet och häll smeten i formen. 4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35-45 minuter. Tiden varierar mycket vilken ugn man har. Känn med en sticka redan efter 35 minuter. Alternativt buffa lite på formen så ska mitten av kakan vara fast. 5. Ta ut kakan och låt den vila i formen 10 minuter tills du tar ut den och låter svalna helt. 6. Vispa smör och färskost tills det är välblandat. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa tills du har en len frosting. Spritsa eller bred på frostingen på kakan. Det blir så mycket enklare att ta ur kakan ur springformen när man spänner fast ett bakplåtspapper i botten. För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du testa en annan morotskaka med olja, som även innehåller nötter så måste du testa denna: Morotskaka som på konditori Hoppas du får ett riktigt gott fika med din morotskaka!