Munkar, munkar, munkar med hål i, Stora feta munkar med hål i, när jag kommer hem till dig, vill jag inte ha någon leverpastej :) När jag var au pair i USA så blev jag smått kär i detta bakverk, goda, saftiga och härliga munkar! Det går att göra dem i en stor variation av färger och strössel, och det är ju roligt med färg! Ingredienser: 25 g jäst 75 gram smält smör 2 ½ dl mjölk 1 ägg ½ msk nystött kardemumma ½ tsk salt ½ dl socker 6-7 dl mjöl + 1 Liter frityrolja Glasyr: 75 gram smör 5 dl florsocker 4 msk vatten Pastafärg och strössel efter tycke och smak Gör så här: 1. Smula jästen i en bunke. 2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till fingervarmt. 3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och ca 6 dl av mjölet. Tillsätt mer mjöl om degen är allt för kladdig. 4. Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 för hand. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek i 30-40 minuter. 5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek. 6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida. 7. Låt munkarna rinna av och svalna på hushållpapper. 8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och den färg/färger du vill ha. Doppa munkar i glasyren och dekorera med strössel. [caption id="attachment_3778" align="alignright" width="980"] Akta fingrarna när du friterar, och se till att ha ett lock till kastrullen om det skulle bli eld, säkerheten först! :)[/caption] [caption id="attachment_3777" align="alignright" width="980"] Munkar på jäsning![/caption] [caption id="attachment_3779" align="alignright" width="980"] Munkar är roligt och lite annorlunda att bjuda på när det är fikadags![/caption]