Idag så testar jag ett av Birgitta Rasmussons recept på Napoleonhattar, riktigt söta små kakor som ger lite extra flärd till fikabordet :) Receptet finns i Sju Sorters Kakor, en lien hemmabibel för bakintresserade! Det går att göra två varianter, antingen med egengjord mandelmassa, eller som jag gjorde nu med köpt som man blandar med lite äggvita. Se bara till att det är 50% mandel i den du köper, annars är det en fuskis. Deg 4½ dl Vetemjöl 1 dl Strösocker 150g Smör 1 Ägg Fyllning 200g Mandelmassa 2 msk Äggvita Hushållsfärg röd eller grön Glasyr 2 dl Florsocker Några droppar vatten (eller nypressad citronsaft, det gjorde jag och det ger en liten extra piff på kakan! 1. Blanda ihop vetemjöl och strösocker. Tärna ner smöret och mixa samman till smulor. 2. Tillsätt ägget och arbeta ihop snabbt till en smidig deg. Låt degen vila i kyl ca 1 timme. 3. Riv mandelmassan och blanda ihop det med äggvita och lite hushållsfärg, jag använde blå och röd. 4. Kavla ut degen och stansa ut rundlar, 5-6 cm i diametern. 5. Rulla en liten kula av mandelmassan och lägg i mitten. Ta tre fingrar och för ihop kanterna mot mitten och tryck lätt ihop dem. (Tänk på melodin: Min hatt den har tre kanter :) 6. Grädda mitt i ugnen i 200C i ca 8-10 minuter. Låt svalna! 7. Rör ihop glasyren och lägg en klick i mitten på varje kaka. Det är lite pilligt, men roligt och när de är klara så är det helt klart värt det!