Jag ville göra en napolentårta häromdagen, men jag har testat att göra den med smördegsbottnar och det blir alltid lite knasigt. Antingen blir de puffiga så att tårtan blir hög som ett hus, eller så underbakade... Så det fick bli en typ av napoleontårta med vanliga tårtbottnar! Det blev precis lika gott det! Napoleontårta, 10 portioner 50 g smör 4 st ägg 3 dl socker 2 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 0,5 dl vatten Vaniljkräm: 2 äggulor 2 msk strösocker 2 tsk maizena 2 dl mjölk 1 vaniljstång 1 msk smör Hallongrädde 2 dl vispad grädde 1 dl hallonsylt Dekoration 2 dl florsocker 1-2 msk vatten 2-3 msk hallonsylt 3 dl vispad grädde Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform på ca 22-24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med lite smör och pudra med mjöl. 2. Smält smöret och låt svalna. 3. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. 4. Blanda de torra ingredienserna med varandra. 5. Rör ner smöret, de torra ingredienserna och vattnet i äggsmeten och vispa snabbt ihop till en slät smet. 6. Fyll formen med smeten och baka i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka att den kommer ur torr innan du tar ut tårtbotten. 7. Låt tårtbotten vila i formen i 10 minuter, ta sedan ur den och låt svalna helt. 8. Skär bort toppen på tårtbotten så att du får en jämn rund kaka. Dela den i tre lika stora delar. OBS, för att få en rak fin topp att göra melerade mönstret på, använd botten av kakan som topp, annars blir det smuligt. 9. Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. 10. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkärnorna och tillsätt med stjälkarna. 11. Värm försiktigt vätskan under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. Vispa och värm tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Ta upp vaniljstången, låt svalna. 12. Vispa all grädde, 5 dl, till både fyllning och dekoration. 13. Ta 2 dl vispad grädde och blanda med hallonsylten. 14. Lägg en del tårtbotten och bred på vaniljkrämen, lägg mellanlagret och fördela vispgrädden med hallon. Lägg på toppen som är botten av kakan. 15. Vispa samman florsocker och vatten så att det är en rätt fast men ändå rinnande glasyr. 16. Fördela glasyren på toppen och klicka ut hallonsylten, använd sedan en spatel och bred ut detta jämnt, men inte för mycket då man vill ha det lite melerat. 17. Spritsa eller spackla sidorna med resten av grädden. Jag gillar verkligen mönstret som blir av glasyren! Rätt enkelt knep att göra en häftig tårta! För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Vill du ha massor av tips på tårtor så ska du kika in här: TÅRTOR Bland annat den här häftiga rulltårtetårtan! Receptet hittar du här: Rulltårtetårta