Idag blev det första gången jag testade att göra en galette, och det var galet enkelt :) Jag har sett lite olika galettes och varit sugen att testa en länge, och idag blev den dagen! Det blev otroligt gott, och rabarbern är ju som bäst just nu! Jag använde mandelmassa för att få lite mer sötma och jag gillar smaken av det. Om du inte gillar mandelmassa så går det att utesluta, du behöver inte ändra något annat. Rabarbergalette kommer det att bli många gånger! Jag har försökt läsa på vad galette är för något egentligen, och jag hittar både att det är bovetecrêpes, och paj, och lite allt däremellan. Ingredienser till en Rabarbergalette för 8 portioner Pajdeg 3 dl vetemjöl 2 msk florsocker 150 g smör 1 ägg Fyllning 500 g rabarber, ca 5 stänger 1 msk maizena majsstärkelse 0,5 dl strösocker 200 g mandelmassa 1 ägg till pensling Gör så här: 1. Mät upp mjöl, socker och smör i en bunke. Smula sönder smöret tills det är finfördelat. 2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 225 grader. 4. Skär rabarbern i stavar på ca 5 cm och dela dem på mitten. Blanda rabarbern med socker och maizena. 5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord tills ca 2 mm tjockt och 35 cm i diameter. 6. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper, nagga botten med en gaffel. 7. Riv mandelmassan och lägg på botten, lägg på rabarbern, men spara cirka 5 cm mot kanten för att kunna vika upp. 8. Vik upp kanterna och pensla med uppvispat ägg. 9. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills degen fått fin färg, cirka 25 minuter. 10. Garnera med lite kryddgrönt och servera med vaniljsås eller glass. Riv mandelmassan och lägg över hela pajdegen. Fördela rabarbern över all mandelmassa. Du behöver inte göra stänger, du kan skära rabarbern precis som du vill. Vik upp kanterna och pensla med ägg, sedan är det bara att baka av! Vill du testa något mer riktigt gott så borde du testa den här rabarberkakan som är perfekt seg och god! Rabarberkaka Vill du testa fler av mina pajer hittar du dem här: Fredriks pajer Lycka till! Hoppas du gillar denna lika mycket som jag gjorde!