Idag blev det semlor, massor av stora härligt fluffiga semlor! Jag fyllde dem med hemgjord mandelmassa som är otroligt enkel att göra och jag tycker att den smakar mycket mer än den man köper. Recept på semlor varierar mycket, men jag tycker de här blev alldeles perfekt fluffiga och smakrika! Jag gjorde dem ordentligt stora också, men det kan du såklart göra så som du vill! Jag använder den röda jästen som är till söta degar då den har bättre jäskraft till just söta degar. Ett annat recept som många gillar är karlsbadersemlor, det hittar du här: Karlsbadersemlor Recept på semlor, 16 stora eller 32 små 50 g röd jäst 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1 ägg 1 msk nymalen kardemumma 1 tsk salt 14 dl vetemjöl (840g) 150 g rumsvarmt smör + 1 ägg att pensla med Recept på mandelmassa hittar du här: Mandelmassa Gör så här: 1. Ljumma mjölken till ca 30 garder. 2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken. 3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken. 4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter. 5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora eller 6-8 för små. Låt svalna på galler. 9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål. 10. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det. 11. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!! Här är ett litet klipp jag gjorde medan jag bakade semlorna: [embed]https://www.youtube.com/watch?v=p4dsqmdUKbA[/embed] Jag penslar bullarna ordentligt med uppvispat ägg. Som du ser på bilden så har jag mycket kardemumma i ;) För mer inspiration och andra roligheter, se till att hänga med på Instagram: @fredriksfika och Facebook: Fredriks Fika Recept på semlor ska innehålla mycket kardemumma tycker jag, och bullarna vill man ha riktigt fluffiga! Har du testat semlor med lakrits? På riktigt, de är supergoda, du hittar det här: Lakritssemla Recept på hemgjord mandelmassa hittar du här: Mandelmassa