Happy Pride! :) Klart Pride ska firas med lite härliga regnbågskakor! Jag fnulade ett tag på vad för kaka jag skulle göra och tillslut föll jag för detta recept som var en lite annorlunda kaka som jag aldrig testat tidigare. Ljuvligt möra och fin smak av vanilj och citron. Roligt att testa nya recept, det var lite galet med äggulan, men men, vem är jag att säga emot en utmaning! Och de blev riktigt goda!! Ingredienser: 2 ägg 150 g socker Citronzest från 1 citron 280 g rumsvarmt smör 1/2 tsk salt 1 tsk vaniljextrakt 375 g vetemjöl 1 äggvita Pastafärg Gör så här: 1. Lägg äggen i en kastrull med ca 3 cm vatten i botten. Låt äggen koka upp och dra sedan av från värmen och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter. 2. Kyl äggen under rinnande kallt vatten några minuter, skala och separera äggulan och vitan. (Äggvitan kan du äta upp den ska inte i kakan :) 3. Pressa äggulorna genom en finmaskig sil ner i en skål. 4. I en annan skål har du socker och citronzest, använd fingertopparna och krossa citronzesten tills det är som våt sand. 5. Vispa smör, sockret, salt och äggulorna tills riktigt fluffigt. Ca 4 minuter, mot slutet av tiden har du i vaniljextraktet. 6. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en deg. 7. Fördela degen i sex lika stora delar och färga dem lila, blå, grön, gul, orange och röd. 8. Rulla ut varje del till en avlång rektangel ca 7 cm bred, 30 cm lång och halvcentimeter tjock. Låt bitarna vila i kylen ca 1 timme. 9. Sätt ugnen på 175 grader 10. Vispa upp äggvitan lite lätt. 11. Lägg den lila biten en skärbräda, pensla med lite äggvita, lägg den blå ovanpå och fortsätt så tills alla bitar är på plats. 12. Snygga till kanterna med en kniv. Skär kakor som är ca 0,5 cm tjocka och lägg på bakplåtspapper. Är degen för mjuk så kan du kyla den lite till så att det blir raka snygga genomskärningar. 13. Baka kakorna 14-16 minuter mitt i ugnen. Om ugnen gräddar ojämnt kan du vrida på plåten under halva tiden. Låt kakorna vila 5 minuter på plåten, och lägg dem sedan på ett galler så att de får kylas helt. [caption id="attachment_10774" align="alignnone" width="980"] När man mosar sockret med citronzesten så doftar det otroligt härligt! Se tll att zesten blir riktigt krossad, annars kommer du skära i bitarna när du delar kakorna.[/caption] [caption id="attachment_10775" align="alignnone" width="980"] Alla plattor på plats! Snygga till kanterna ordentligt så du får fina kanter![/caption] [caption id="attachment_10776" align="alignnone" width="980"] Obligatoriska "innan ugnen bilden" :)[/caption] Kakorna ska njutas av hela veckan. Vi kommer att gå till parken och kolla på en massa artister på torsdag, det ska bli kul!!